Scoil: An Róisín (uimhir rolla 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Dhún na nGall
Cathal Ó Ceallaigh

1. Lucht Torraidh
    San bhliadhain aon mhíle naoi gcéad agus a tríochadh sa ceathar baitheadh fear darbh ainm Aodh Ó Dómhnaill as an óilean Innis Fraoch. Sgéal brónach a bhí ann agus seo cuntas ar an dóigh a tharlaidh sé :-
    Bhí beirt dearbhrathair na gcómhnuidhe le chéile uair amháin darbh ainm Aodh agus Niall. Bhí Niall tinn ar feadh tamaill agus i gceann dhá mhí fuair sé bás. I gcionn trí lá rinneadh réid le dul go dtí an Clochan Liath leis an torramh.
    Bhí trí bádaí ag an torraimh agus bhí siad uilig lán daoine. Ins an céad bhád bhí an cómhnair agus bhí na daoine eile ins (is) an dá
    1. am
    Roise Ní Ghallchobhair