Scoil: Acres (uimhir rolla 10827)

Na hAcraí, Co. Dhún na nGall
Eilis Ní Dhomhnaill

1. Leac Éanaigh.
    Tháinig Gráinne Ní Maille agus a cuid saighdúirí i dtír thíos i bPort uair amháin chun smaicht a chur ar na Baoghallaigh.
    Bhí na Baoghallaigh thíos ag an cladach ag fuireacht ortha, acht nuair a chonnaic siad na Connachtaig teich na Baoghallaigh.
    Bhí cásan deanta aca treasna Éanaigh a bhí ann, acht nuair a d’amarc na Connachtaigh iad a dul trasna lean lean siad Iad, agus chuaidh siad síos ins an abar.
    Thuinntuigh na Báoghallaigh ortha, agus mharbh sé uilig iad, acht amháin, Connachtaigh mór a bhí ann agus ní rabh sé abalta é a mharhadh ar cor ar bith, már chuir sé a dhruim lé carraig a bhí comhgarach do’n Éanach.
    Sa deireadh chuaidh fear de na Baoghallaigh suas ar an charraig agus chaith se cloch mhór síos ar mhullach a chinn agus mharbh sé é.
    Thuit sé ar leic ag bun na carraihe agus d’éag sé uirthí.
    Ó sin amach tugtar leac Éanaigh ar an bhaile sin.