Scoil: Druim na Croise (uimhir rolla 10672)

Droim na Croise, Co. Dhún na nGall
Alasdar Mac Daidhir

Ar an leathanach seo

1. Tá mé 'na chomhnuidhe i gCill Riaghain i bParoisde Innis Caol. Tá cúig toighthe déag i gCill Riaghain. Is é Mac Daighir an t-ainm is coitceannta atá ann. Is toighthe slinne an cineal toighthe is coitcheannta atá ann. 'Sé an fáth a tugtar an t-ainm sin air go rabh Cill ann i bhfad osoin ag naoimh darbh ainm Riaghain. Níl fear ar bhith comhair a bhéith níos mó na seachthmhadh bliadhain. Níl moran Gaedhlig i gCill Riagain agus ar an adhbhar sin níl morán sgealtaí ann.
      1. cleachtas an leighis
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall
  2. Tá morán plántaí fiadhaine ag fás amuigh ins na pairceannaí atá léigheasanna do morán cineál de thinneas. Fad oshoin nuair nach rabh doctúirí ar bith ins an tír be leis na planntaí seo an-léigheas siad