Scoil: Málainn Mhór (uimhir rolla 15991)

Málainn Mhóir, Co. Dhún na nGall
Liam Ó Beirn

1. Scéal

Bhí fear agus a inghean na chomhuidhe neas do Shliabh Liaig i n-áit a dtughann siad Teidhlinn air.

Lá amháin bhí siad ag teacht isteach go dtí'n Gleann acht tháinig siad isteach bealach Gleann Mhálainn mar tá sé i na h-aithghiorra go dtí'n Gleann. Nuair a bhí siad ag teacht isteach d'éirigh siad tuirseach shuidh siad síos agus rinne siad a sgigisthe. Bhí bata leis an fhear i na láimh agus sháith sé é sa talamh ins a bhí sé na shuidhe. Shiubhal siad leo giota maith acht sa deireadh chuir an fear cruinneadh ar an bhata d'fhiafruigh sé do'n nighean an mbéadh fhios aicí ca n-áit a bhí an bata sáithte. Dubhairt seisean go mbéadh fhios aicí in áit a rabh an bata. Chuartuigh sí go bhfuair sí an bata. D'innis sé díthe go rabh óir faoi'n bhata, fuair sí an t-ór agus bhí sí saidhbhir i ndiaidh sin.
    Máire Ní h-Éigin
    Málainn Mhóir