School: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (continued from previous page)
    "Caithfidh an gadaidhe a bhéith ar do dhruim." "O" arsan gadaidhe, "dubhairt tusa nach mbéadh rud ar bith agamsa le déanamh liom." "O" arsa Fionn "gheobhfaidh tusa dhá uair níos mó páighe ná duine ar bith eile." Chuaidh an gadaidhe ar dhruim Dreapaire Mac a Dreapaire agus chuaidh siad go dtí an teach. Nuair a tháinig siad go dtí an doras, chuaidh an gadaidhe isteach go dtí an teach agus thug sé an trí pháiste leis.
    Chuaidh sé ar dhruim Slios Mac Slios agus nuair a bhí siad ag Fionn agus na fir bhí bád réidh acu. Chuaidh siad ar bord agus ní rabh siad i bhfad gur bhfacaidh siad an fáthach ag teacht. Léim Neart Mac Neart ar an bhád go bhfeiceadh sé an rabh sé laidir go leor.
    Nuair a tháinig an fáthach comhgarach don bhád, bhuail Neart Mac Neart buile air an fháthach agus mharbhuigh sé é. Chuaidh siad abhaile go dtí an rí. Bhí an-áthas ar an rí agus bhí damhsa mór acu an oidhche sin.
    Nuair a bhí Fionn ag gabhail a fhágail, chuir an rí ceist air, "Cén pháighe
    AT0513: The Extraordinary Companions