Scoil: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siad na luighe agus ar maidin lá ar na bharach nuair a d’éirigh an fathach d’iarr sé ar Sean éirigh fosta. D’imthigh an fathach a seilg agus cuaidh Sean amach a cartughadh an bhoithigh. Nuair a cautheadh sé aon phreab amach tiocfadh dha preab isteach.
    Nuair a cuaidh nighean an fhathaigh amach lé ná dhinnéar dubhairt sé leithe nach niosfadh sé biad na deoch no go gcaillfead sí an ceann. D’iarr sise air theacht chuig a dhinnear, agus thainig sí sa dheireadh.
    Fhad ar bhí seisean ag ithe a dhinneara bhí nighean an fhathaigh ag cartughadh an bhóitigh. Nuair a bhí a dhinnear ithe aige bí an bhóitheach cartuighadh aici. Diarr sí air bheith ag spaisteoracht thart nuair a thiocfad an fathach mór ‘un na bhaile agus nuair a d’fiafrochadh sé de an dtearn sí an gnaithe sin, a rádh go dtearn.
    Rinne seisean mar h-irradh air. Maiseir tú an buachall is fearr a casadh orm arias ars an fathach.
    La ar na bharach nuair a deirigh an fathach diarr sé ar Sean éirghe fosta agus dubhairt sé léis go rabh sgiobal aige ná dteachaidh an tuighe air lí seacht mbliadhnaibh agus go gcaithfiadh sé tuige a bheith aige air theacht ‘un a bhaile do san, le cleiteachaibh ach an éin san air agus gan
    AT0313: The Girl as Helper
    Ríota Nic Suibhne