School: Gleann Beag, Dúngarbhán

An Gleann Beag, Co. Phort Láirge
Caitlín, Bean an Bhreathnaigh

Mán cun go bhfuighidís cogar, mogar, a bheith ag an triúr deirbsheár.
    Tá páirc ag Cill Osraighe fós agus beadh go deo, sé ainm atá uirri ná Páirc an Caisleáin.
    Deirtear go bhfuil Cnoc Mán lán de rudaí luacmhar agus leach cloic in áirde ar a bharra agus staire cloca ag imteach síos agus deirtear go raibh airgead go leór ins an gcaisleán dá bhfuighfaí amach é. 'Sé deir na sean daoine go léir go raibh Mán Ní Bhriain lán de ór agus airgead agus iol-mhaitheas.
    Bhí corubadóir ag Cnoc Mán timcheall dathad bliadhain ó shoin agus tuairm mo sgeal go bhfuair sé roinnt airgid ann i measg a chuid oibre agus dá ar comhair é go bhfuair chuaidh sé féin agus a chlann go Seasna Nua agus d'fhág sé slán annsan ag Mán Ní Bhriain.
    Caitlín Bean an Bhreathnaigh
    Múinteoir