Scoil: Craobhach (uimhir rolla 14671)

An Chraobhach, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac an Mhíleadha

Bhí fear ann fadó agus bhí bó aige agus do rug sí ghamhain breágh buirn. Dhá lá tar éis an gamhain a breith cuir an fear an bó amain ar na sléibhtibh. Annsin fuair sí bás agus bhí an gamhain amuigh ins an bpáirc in a dhiaidh agus do cigheadh an bó gach tráthnóna le dea [?] a tabhairt do'n gamhain. Chonnaic an fear í an tráthnóna seo ag tabhairt deoch do'n gamhain agus dubhairt sé le na bhean go raibh an bó ag duine éicint eile. Annsin thug an fear leis a mhaide drian agus rug sé greim at rubail na bóbagus d'imtigh an bó that claidheachan agus thar aibhneacha [?] nó go dtug sí an fear síos go dí an b'Fuisge Mhór é.
    Connaic an fear teach bó annsin agus agus chuaidh sé isteach agus bhí abhaidhe drain leis. Bhí go leór daoc [?] istigh roimhe agusb thosuigh sé ag leadadh leis an mhaidhe drian.
    Máire Eibhlín Ní Lochlainn
    Caisleán Leacan, Co. Mhaigh Eo