Scoil: Béal an Mhuirthid (C.) (uimhir rolla 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuir an mhuinntir eile fútha i measg na gcnoc uaigneach agus rinneadar áiteadh ann. Nuair a bhí na Tuatha de Danann ann scathamh dubhairt na fir cómhairle a bhí ortha, go mba fhearr doibh rí amháin a bheith ós a gcionn ná go leor prionnsaí. Chuir cúigear fear annsin isteach ar cheannphort na Ríoghachta agus imeasg an chúigear bhí beirt aca araibh seans níos fearr aca ná bhí ag an triúr eile agus na h-ainmneacha a bhí ar an mbeirt sin Bódhbh Dearg agus Lir. Nuair tháínig lá na toghtha cuireadh isteach Bódhbh Dearg agus nuair a chuala Lir sin d'imthigh sé abhaile le ceann báinidhe agus mire agus níor labhair sé focal leis an Righ
    Sorcha Bean Uí Náraidhe