Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcapall, agus treasna na h-abhann leis. Shíl na fir go raibh sé báidhte. Lá ar na bhárach bí sé ag tarraingt cloch arís. Cuireadh go priosún annsin é agus crocadh é
    Máire Ní Ruadhaín, Rinn Áine a thug an t-eolas sin.
    Máire Ní Mhóráin
    Paírc na gCloch
  2. B'é Seán Ó Conchubhair an fear ba láidre i Sraithín timcheall céad bhliadhain ó shoin. Chaith sé an t-órd timcheall ceathratha (?)
    Bhí duine eile darbh ainm dó Stiopháin Mór in a chomhnuidhe i Sraithín. Bhí sé ag caitheamh an uird i gcoinne Uí Conchubhair i gcomnuidhe. Bhí sé an mhór ach ní bhfuair sé an buadh.
    B'é Tomás Beag ina chomhnuidhe i bpáirc na gCloch an duien a b'fhearr chun méaróga do chaiteamh.
    Bhí Seán Cíosáin in a chomhnuidhe i Sraithín. B'é sin an duine a b'fhearr chun reatha sa bhreacain Móin. Is minic a chuaidh sé 26 míle i 22 uair.
    Dob' i an Croiníneach an t-amhránaidhe ba mhó clú da raibh i Sraithín le linn mo sehan-athar. D'innis sé dhom gur mion minic do cheas sé ag éisteacht, le na chuid amhrán. D'fhoghluim sé an t-amhrán seo uaithi:
    "Páid i bhóthar, Seo é an t-amhrán.
    Máire Ní Mhóráin