Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a's a líon sin comhartha baistighe. Nuair a bhíonn an cat in aice na teineaidh comhartha dúinn seadh é na bróga agus na cótaí móra agus na sgátha fearthainne do tharraing anuas chugainn féin.
    Mo mháthair Brighid Bean Ni Oibicín a d' innis an scéal seo dom
    Caitlín Ní Thighearnáin
    An tSráid Mhór
    Béal Easa
    Deireann na seandaoine nuair a bhíonn an droichead ag déanamh ceoil go mbeidh fearthainn ann. Nuair a bhíonn an traen ag déanamh ceoil agus í ag teacht thar an droichead iarainn beidh sioc nó sneachta againn. Bíonn fearthainn ann nuair a bhíonn an gealach dorcha agus nuair nach mbíonn sí glan soiléir. Tagann stoirm nuair a bhíonn Loch Coinn ag déanamh ceoil mhóir. Nuair a bhíonn na préacháin ag eitilt suas agus síos agus ag déanamh a lán ceoil deirtear go mbrisfidh stoirm san áit sar i bhfad.
  2. Deireann na sean-daoine nuair a bhíonn an droichead ag déanamh ceoil go mbeidh fearthainn ann. Nuair a bhíonn an traen ag déanamh ceoil agus í ag teacht thar an droichead iarainn beidh sioch nó sneachta againn. Bíonn fearthainn ann nuair a bhíonn an gealach dorcha, agus nuair nach mbíonn sí glan soiléar.
    Tagann stoirm nuair a bhíonn Loch Conn ag déanamh ceoil mhóir. Nuair a na préacháin ag eitilt suas agus síos agus ag déanamh a lán ceoil deirtear go mbrisfidh stoirm san áit sar i bhfad.
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo