Scoil: Trianláir (uimhir rolla 12689)

An Trian Láir, Co. Mhaigh Eo
Liam Ó Giolláin

Brighid bean Ní Dhroighneán as Caithrínn a d'innis an sgeal
    Máire Eibhlín Ní Dhroighneán do sgriobh amach é
    Bhí beirt fhear ann fadó. Pádhraig agus Tomás a b'ainm dóbhtha. Lá amháin bhí Tomás ag baint fataí agus d'íarr Pádhraig air an raibh na fataí a bhí sé ag baint go maith. “Dar mo choinsias,” arsa Tomás, “tá siad go réasúnta.” “Agus céard é do choinsías?” arsa Pádhraig. “Chuala mé iad a rádh,” arsa Tomás “gur rud é a bhíonn casta timcheall ar an anam.” “Cé'n t'ainm atá ar na fataí sin?” “Protastúnaigh íad,” arsa Pádhraig. “Shíl mé,” arsa Tomás, “nach n'iosfhadh caitlichigh ar bith protastúnaigh.” “Bíonn siad sághach maith,” arsa Pádhraig, “mar brutheann muid an Diabhail asta i d-tosach.”
    Máire Eibhlín Ní Dhroighneán
    Brighid Bean Ní Dhroighneán