Imleabhar: CBÉ 0441 (Cuid 5)

Dáta
An Príomhbhailiúchán Lámhscríbhinní, Imleabhar 0441, Leathanach 0297

An Príomhbhailiúchán Lámhscríbhinní, Imleabhar 0441, Leathanach 0297

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tú 'do rí ar Éirinn nach mbainfheadh tú mo phíosa talamhna díom." "Dheamhan is cuimhneach", arsa Cromail. Agus 'sbáin an gréasuidhe dhó é.
    "Cé d'innis é sin dhuit-se?" arsa Cromail. "Níor mhaith liom é 'innseacht", ars an gréasuidhe, "bráthair a d'innis dhom é. Chuaidh Cromail agus a chuid saighdiúirí go dtí an áit a raibh an bráthair 'n-a chomhnuidhe, agus d'fhiafhruigh Cromail cé'n uair a gheobhadh sé bás. Dubhairt an bráthair nach raibh fhios aige.
    Dubhairt sé leo a dhul go dtí an chéad teach ceardcha a casfaoi ortha. Nuair a bhí siad a' dhul thar an teach chaill an capall an crudh, agus chuaidh sé isteach sa gceardcha, é fhéin agus na saighdiúirí. Ní raibh aon iarann ag an ngabha. Fuair sé píosa sean-ghunna, agus chuir sé síos sa teine é. Phléasg an t-urchar agus mharbhuigh duine dá chuid saighdiúirí. Bhí faitchíos ar Chromail agus d'imthigh sé go Sasana. Tá sé ráidhte gurab é a bhain an ceann dho Rí Shasana.
    Mícheál Breathnach Chuilm, Tír an Fhiaidh.