School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Do thaisbeain sé dhá bhrob luachra dho agus do thug sé ceann aca do Dhómhnail Séamuis agus dubhairt sé leis ceann aca a iompáil roimis amach.
    agus go ndéanfaí capall de. Is sean-fhocal é nár thuit an tuathail ar aoine riamh mar 'sé an taobh éagcórach de'n bhrob a iompuig Séamus amach agus nuair a deineadh capall de'n bhrob ag féachaint siar ar eirbeall an chapaill abhí Séamus agus ní bhfuair sé uain ar iompáil ar a chuma ceart in áirde air mar do bhíodh ar ag imtheacht amach ar a chuma cheart in áirde air.
    D'imthigheadar leo de dhruim cnocáin is ísleáin is de dhruim barraidhe na gcrann. Ba chuma iad le géana fiadhain ag imtheacht tríd an spéir.
    I gcionn tamaill do stop an firín beag na capaill le h-ais tíghe dhuine uasal, agus nuair a thánadar anuas de na capaill do deineadh dhá bhrob
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork