School: Kilbaha

Kilbaha, Co. Clare
Pádraig Ceitinn

1. Tá iarsma sean chille le feischint fós i Ros imeall na fairrge móire, deirtear gur mhair ceatrar naomh annso sa tsean-aimsir ( timcheall cúig céad go leath de bhliadhanta tar éis aimsir ár Slanuightheóra )
    Bhí Naomh Cuain ar dhuine acusan.
    Aon lá amháin bhí sé féin, agus triúr naomh eile ag siubhal le cois na trágha. Do ghabih bean áluinn tharrta. " Nach deas na cosa atá fé n mnaoi sin " arsa Cuain. "Do dhein tú peachadh " arsa naomh eile a bheith ag smaoinead ar rudaí baosra mar sin".
    Cuirfidh mé geall nár dheineas arsa Cuan agus tasbánfad duit go gairid é. Tóg sé suas leach mór. Má snámhann an leach seo ar seisean tasbánfaidh sé nár dhein mé peacha. Chaith sé amach ar an mhuir é. Seas sé air. Do shnámh an leach siar agus timcheall Ceann Léime, agus tháinig sé idtír igcuan beag Coill-Bheathaighe. Thug sé leis an leach, agus thóg sé Teampull air an áit sin. Do chodail sé ar an leach as san amach. Tá sé le feiscint ann fós, agus glaodthar Leaba Cuain air sa dúthaig seo o shoin.