School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. (continued from previous page)
    Bhíonn ana-sporth ag na páisdhí freisin ag tumhadh i dtubán uisge ag lorg ubhall o'n síleál agus ag leimhrigh thuas leis - súl píosa a bháinth as, agus móran eile.
    Créidheann na sean daoine go mbíonn sidheoghá ag dul tarth an oidche sin agus ba ceart do gach duine idir og agus aostha bhéith na theach feín róimh naoi a clogh.

An Cead La Bhealtaine
    Ar an chéad la Bhealtháine bhíonn blatha bana ag chrochadh oscionn na tighthe, ar bhárr an trean agus gach cóireach taisthil sa mbáile seo. Creidheann na sean bean nar coir diobh airgheadh a tabhairth amach, ná uisge a sgháthadh amach gan bháint d'áon sórt a tabhairth na aon rudh eile sa tigh mas féidhir é.

Lá le Sthíopáin
    Téigheánn bhuachailli na ceannthar amach trídh an thuaith gach la le Sthíopáin ar lorg pighninn o'n na daoine. Bhíonn siadh ag dámhsú is ag ceol agus deineann siad mheidhreach do na daoine agus doibh féin.

Lá le Brighdhe
    Téigheann sghatha cáiliní, is mó tharth o teach go