School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. Tuiteann oidhche Shamhna ar an oidhche deireadh de mhí an Deireadh Fóghmhar. Is iomdha nósai agus cluichí a rinneadh ar an oidhche sin. Tá an chuid díobh beagnach imthighthe anois uainn ach fanann siadh mar cúimhneach.
    San gach teach in Eireann deintear cáca milis agus fáinne ann i dtus an lae. Tuithimh tráthnóna bhíonn an cacha gearrtha. Deirthear don duine a gheibheas an fainne go mbíodh sí no sé pósthá go luath.
    Cuirthear cnó i péire san téine agus chuirthear ainmneacha bhuachall is cáilín ar gach péire ina scaipann siad on a chéile ní phósann an caílin na an bhuachaill sin.
    Cuirthear trí fó-cúpan ar an mbordh, cre i gceann amháin uisge i gceann eile agus faínne san treas ceann. Cuirthear mullach ar súile duine sa teach agus cibé so-chúpan a cuireann sé a láimh tá rudh os a chomhair mar chuireann sé a láimh ins an cré deirthear go bhfuigheadh sé bás, san uisghe go dteígheadh sé tar lear, ins an só-cúpán 'ná bhfuíl an faínne go mbíodh sé phostha sar ibhfadh.