School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. (continued from previous page)
    aige niorbh fhada gur thainig trom codhladh air. Bhí sé in a chodhladh go ceann tamhaill nuair dhuisigh sé de gheit. Chúala sé torann, cheap sé. D'fhéach sé thart ach ní raibh sé in anonn aon rud a fheicheal. Arís shocrúigh sé é féin agus bhí sé ar bhruach codhalta nuair thainig eaglá air. Thainig a machthnamh cuige agus thainig droch rudaí ina inntín. Cheap sé gur cóir do imtheacht le slighe a anamh, ach nior fhéad sé corugh as an ait a bhí sé. Sheas a chuid gruaige ar bharr a chinn agus tháinig an fuar aillús sios a h-eadhann. Chonnaic sé duine ag teacht chuige cludhuighthe o barr go bhúnn i cóta bhána, a chuid fiachla ag teacht amach as a bheal agus gach cnámha a lámha mar geaga crann. Tháinig sé i ngiorra an fear bhocht. Leag an fearr sghreadh uabhásach asta agus thuit sé siar ar an urláir.
    D'fhan sé mar sin ar feadh na h-oichche agus nuair tháinig sé chuige féin bhí an grian ag taithneamh agus na néan ag ceol. Cé gur oidhche géimhreadh bhí ann sulr chuit an fear níor ghéadh sé cuimhneamh i gcearthcá fháis a bhí sé ann. Tuig sé féin go raibh sé ann ar feadh dá mí. Chuaidh sé abhaile chomh luath is d'fheadh sé agus chuaidh a sgéal ar