School: Dalystown (roll number 15307)

Dalystown, Co. Westmeath
Kathleen Grehan

1. (continued from previous page)
    ar fad na bliadhna, ar an gcaor chéadna leis an airgeadh. Bíonn cuid de na sean-daoine i ndan im a bhaint de na cuineóga agus go h-áiridh maidin lá bliadhna. Nuair a thugann duine splanc as an teine le tabhairt amach ins an ngarraidhe cuireann siad fód móna isteach innte in a áit. Nuair a bhíonn's na fiacla ag imteach uatha táigeann siad iad agus cuireann siad i bhfolach iad. Bí leigfhidís aon ribe amháin dá gcuid gruaige a dhul amach ar an t-sráid na i smúdar ar bith, mar deir siad go gcaithfá gach ribe dé a bhailú nuair a gheobhta bás. Agus ar an adhbhar sin cuireann siad ins an teine í. Nuair a bhíos duine básuighthe agus iad ag dul dá churbaineann siad na cheithre chacharannaí de, na brailiní a bíonns timcheall air agus deireann siad go bhfuil leigheas ionnta agus sé an t-ainm a tugann siad orra ais-éadaigh, Bíonn duine ag gearradh agus é ar rád. An leigheas é seo gach uair a gearr ans sé ceann aca agus [?], eile dá freagairt is leigheas é sin. Nuair a thóigeann siad amach an corp ionn tiugheann siad gach rud ins an teach ar a mbhéal fuatha.