Scoil: St Malachy's Dundalk (uimhir rolla 15259)

Dundalk, Co. Louth
M. Ní Sheagháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag teiceadh treasna na tíre caill Muireann - máthair Fhinn dealg luachmhar i ngan do dhún nó lios. Stad nó cómhnuidhe ní dhearnadar gar shroicheadar an áit coinne mar bí an bheirt bhean-draoi a bhí le beith in-a mbanaltre [?] do'n leanbh. Annsin do bhraith Muireann an dealg uaithi, agus d'imthigh sé go smúsach innti toisc gur oughreacht a bhí ann. Ach fuair a luct leanamhna an dealg in aice an dúin, agus iad ag filleadh abhaile san áit gur chaill an bhainríagan é.
    Ón lá sin i leith tugadh an t-ainm "Dún = Dealg - Fhinn" ar ar an ndún, ac d'áthuigeadh an fhuirm sgríobhtha leis an am, agus scríobtar "Dún Dealgan" an lá atá indhiú ann,
    Dundalk, Co. Louth
    Ríta Uí Channa