School: Sliabh na Lice, Sráid na Cathrach

Slievenalicka, Co. Clare
Seán Ó Cionnfhaola

Ainmidhthe na Feirme.
    Tá ba agus laoigh agus gamhna againn sa bhaile.Nuair a bhíonn bean ag crúdh ba agus má bhíonn sí crosta ,deireadh sí "deise griní "nó "seachain tú féin a caileach ".Nuair a bhíonn fear at tiomáint na mbó deireann sé "habha habha ".Fadó ,fadó sul ar tháinig slabhraí síad "spancils "a mbíodh acu.Do bhíodar san déanta de "smucán".
    Cuireann na daoine chron-naise ar bó a bheadh ag dul isteach í bpáirc a comharsan.
    Tá a lán scéalta againn í dtaobh bó tae éis laogh do bhreith.Bíonn na sean-mná ag bailiú an drúcht den talamh ag teórann a chomharsan chun trí bhraon de do cur ar cuigeann chuin ime do dhéanamh chun go mbeadh im léir an comharsan acu.
    Bhí buachaill ag dul ag ragnaireacht oidhche go tigh éigean..Bhí bó a mhaighistir ag breith laogh agus dhubhairt an bhean go dtabharfadh sí leath-choróin dó dá dtabharfadh sé chúicí an rópa a tharraingheochadh an laogh .Chuaidh sé
    Máire Ní Fhreathaile
    Ballynew, Co. Clare