School: Glashaboy (roll number 10569)

Glashaboy North, Co. Cork
Liam Ó Leighin

1. (continued from previous page)
    Nuair a bí sé fásta suas 'na fhear óg, do bhí Art Ó Concubhair ag gabháil tímcheall ag obair go rúnda dos na gaedhil aontuighthe. Do ghlach sé Mícheál Óg isteach sa Cuman sin, agus ó'n lá glachadh leis, d'oibrigh sé go dian idtreó gur beag buachaill óg sa cheanntar nár thug sé isteach sa gluaiseacht rúnda. Bhídís ag drileáil ist oidhche ig ngan fhios in áiteanna iargcualta.
    Tá na láimh-sgríbhinní do sgríobh sé féin againn agus tuairisg ionnta ar an seirbhís mór náisiúnta do dhein sé fé sgáth an cumain rúnda san. Do bé chuid dá ghnó dul tímcheall le teachtrachta agus tuairisgí ó champa go campa de'n cumann. Do bhí an duthaigh lá de spíaraí an uair úd agus do bhí Micheal i bpoinnc go minic leó. Tá an chuid sgéalta agus eachtraí ar Micheal i mbéal na ndaoine san duthaigh seo.
    Deirtear go raibh sé páirteach san eirghe amach i Loch Gorman agus gurb ann a sgríobh sé "Maidin Luain Cingcíse ag tromaideacht ar na Muimnigh nár eirigheadar amach leis an chuid eile de'n tír.