School: Glashaboy (roll number 10569)

Glashaboy North, Co. Cork
Liam Ó Leighin

1. Nuair a Chuaidh Brighid isteac sa Chlochar i dtosac bhí sí an-áluinn agus an-chuthalac.
    Ní raghadh sí amac leis na Mná Rialta i measg an phobail as aon rud. Lá amháin dubhairt an ban-abhb lei go gcaithfeadh sí siubhal amac an Tráthnóna san léi feín. Do dhúiltaigh Brighid airís á rádh go mbeadh gac duinne 'á tabhairt fé ndeara dá dtéigheadh sí amac. Ac dubhairt an ban-abb léí gan an t-eagla sin a bheith uirthí.
    Len a linn seo d h-ullmhuigheadh Fráma Cosúil le brácha agus isteac in gac Poll cuireadh Coinneall ag lasadh. Cuir an bann-abb é seo as a ceann féin agus in éinfeacht le Brighid do shiubhal a bheirt amac.
    Bhí gac duine ag feacaint na mna Rialta go raibh an rud ait ar a ceann ac nior Chuir aoinne Suim ar bith i mBríghid. Seo mar ar thosnuigh a Bhrídeóg. Tóann na buacaillí amac a "Brighid óg" agus aighte fidil ortha etc. agus ní cuireann aoinne sonnradh ar bith i mBrighid.
    Liam Ó Leighinn
    Múinteoir