School: Goggin's Hill, Béal Átha an Easaigh (roll number 12263)

Gogganshill, Co. Cork
Domhnall Ó Riagáin

1. (continued from previous page)
    rí ag gabháil isteach 'sa 'mac agus ag cur náire ar an rígh nuair abhíodh uaisle eile le na chois i dtréo gur thug sé ordú do'n geatóir go gchaithfeadh sé é dhibirt dá dheasgaibh. Acht thug an geatóir na leathsgéalacha go léir dó. Dubairt sé go mbeadh an clann go léir ag imitheacht ag tuilleamh a bhfortúin dóibh féin chomh luath agus bheidís i n-aois chuige. Agus gan aon eagla bheith air ná go mbeadh an geata uaigneach go leór sar a fada.
    Do ghlac an rí an leathsgéal san uaidh: agus dubhairt sé leis féin go bfaghadh sé ann é acht go gcaithfheadh sé na paistí lomnachta giablacha dealbha do choiméad as radharc na n-uaisle do thiocfad go dtí an gheata.
    Bhí go maith agus ní raibh go h-olc, - cun gur rugadh cúpla do'n geatóir: mac agus ingean. Acht bhé toil Dé gur cailleadh an páiste [?] an chéad oidhthe agus na raibh ann acht an mac, agus san féin bhí sé ag cur chrádhsgail ana-mhór air Gur gairid go mbeadh sé na smogairle timcheall an geata i dteannta an coda eile, agus ba mheasa leis é ná an chuid eile go léir. Do chuimhnidh sé gur maith an sgéal dá gcaillfí é dáltha a dhreifeár ach níor chailleadh.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Síle Ní Riadhghain