School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

D'imthig an fear abhaile agus do dhein sé díreach fé mar a dúbhairt an seana-bhean leis a dhéanamh.
    Nuair a bhí na prátaí beiriughad go tapaidh ar an d'teine bhí an leanbh istig sa cliabhán ag féachaint ar
    Fé dheire d'iarraidh sé de'n áthair cad a bhí aige á déanamh dhein níor leog an t'athair ar gur airig sé é in-aon-chor.
    Igcionn tamaill eile d'eirig sé aíris cad a bhí aige a dhéanamh agus dubhairt sé leis go raibh sé ag déanamh [?]rian breágh láidir.
    Le na linn sin d'eirig an leanbh suas agus dubhairt sé le na [?]h-athair go raibh sé céad mblian anois [?] aon lá amháin a bhí ag teastáil agus nár ól sé riamh aon braon [?] saghas son fíon. Ná ní fheaca sé [?] duine á déanamh.
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Cork