School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Tá roinnt maith blianta ó shoin nuair do mhair i gCluain Droicead fear bocht agus a bhean. De mhuinntir Chéilleachair ab'eadh iad.
    Do bhí tigín beag aige ar thaobh an bóthair ach do bhí cúpla céad púnt ag an bhean nuair a phós sí agus do bhí rud éigin aige féin leis. Do bhí seisear nó mór-sheisear de clainne acu agus an duine dob'óige a bhí acu do bhí sé na leanbh breágh ládair ach nuair a bhí sé cúpla seachtmhain do fuair a mháthair bás agus dfág sé clainne óg ag a fear.
    Do bhí an leanbh breágh láidir sláinteamhail ar feadh tamaill go dtí go bfuair sé breoidhteacht éigin. Nuair ná raibh sé ag dul i bfeabhas do chuir a athair fios ar an ndochúir ach dubhairt sé leis na raibh aon mhaith le déanamh aige féin leis mar nár aon rud
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Cork