School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí tailliuir ann fadó agus isé an ainim a bhí ar na Diarmuid.
    Do bhí sé phósta agus do [?] sé féin agus a mbean ag troid igcomnuide do bhí clann acu leis agus nuair a bhí an clann fasta suas.
    Do bhí triúir fear acu na tailliuri mait do bead iad leis agus tailliur mhaith ab'ead é feín do triuir mac aige agus triuir ingeann.
    Nuair a bhí na h-ingheanachaibh fasta suas bé an slige-beata a bí ag gac duine acu ná na mnaoi fuaghálta.
    Do bí mor seisear acu ann agus an slige-beata ceadna ag gach duine acu agus is an athair a foghluim gach duine acu é, agus bead an bean ag coimead an tigh doibh go léir ni nac iongnad. Isé an áit na rabadar na comnuige na i Magcromda
    Máire Ní Chríodáin
    An Chúil Iarthach, Co. Cork