School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí Rígh ann uair agus do bhí aon mhac amháin aige. Do thárla gur buaileadh breoite an Rígh. Do bhí aon seirbhíseach amháin sa Rígh-Theaghlach agus do bhí sé ann leis na bliadhanta. Do bhí sé ann sar a rughadh an Rígh féin agus do bhí sé ana dhílis i gcómhnuidhe.
    Aon lá amháin do bhí an Rígh ag fagháil bháis agus do ghlaoidh sé ar an seirbhíseach. Seán ab' ainm do.
    Dubhairt an Rígh le Seán nuair a bheadh an mac fiche bliadhain d'aois é a thógaint timcheall an Rígh-Theaghlaig go léir agus gach aon áit a thaisbeáint do.
    Ach amháin aon seomra amháin 'na raibh pictúir Rígh-bhean áluinn agus gan é a thógaint isteach ansan in-aon-chor mar ná déanfadh sé aon tairbhe dó é sin a fheisgint.
    Dubhairt Seán leis go ndéanfadh sé é sin go léír.
    Nuair abhí an méid sin go léir ráidte