School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ag dul go dtí Béal-Atha-an Gaorthaidh lá agus nuair do bhí sé ag gábhail thar an áit do b'uaigníghe den bhóthar do rith fear amach ón dtaobh istig do claidhe agus do bhí sgian pócha na laimh aige.
    Do cuaidh sé anonn go dtí an fear agus do leag sé é agus do mhairbh sé é leis an sgian pócha agus ansan nuair do bhí sé marbh do caith sé air an dtaobh istig den claidhe é agus d'fhág sé ansan é go dtí an maidin na dhiaidh san agus do tháinig sé cuige airis agus do thóg se leis é go dtí poll éigin agus do caith sé isteach ann é.
    Níor airig aon duine pioc mar gheall air o shoin i leith.
    N. Ní Shuileabháin