School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus ní fhéadfadh sé labhairt in-aonchor. Lá amháin do tháinig fear isteach go dtí an tig agus Dómhnall Ua Críodán a b'ainim do.
    Do bhí an lá go h-ana fluich agus b'éigin den beirt acu dul soir go dtí áit na raibh dá mile ón tig.
    Nuair do thánadadar go dtí an droichid do bhí sé briste agus dubhairt an fear ná féadfhadh cainnt i n-aonchor
    Seacain tú féin a Dhómhnall. Nuair d'airig Dómhnall é sin do rith sé abhaile agus dubhairt sé le muintir an tíge. Ó ar seisean do fuair Seán a theanga pé bhall na bhfuair sé é.
    Nóirín Ní Shúilleabháin
    Siobhán Bn. Uí Luasaigh