School: Baile Mhúirne (B.) (roll number 15346)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Donncha Ó Buachalla

1. Do bhí tighearna talmhan ann fada is minic a bhí is beidh airís leis. Do phós sé bean a bhí go flaitheamhail don na bochtaibh.
    Ní choimeadadh sí pioc di féin ach á roinnt ar na bochtaibh. I gcionn tamaill do bhí clann acu, triúr inghean a bhí acu agus ní fhéadfá leanbhaí níos deise ná iad fhághail.
    Do bhí gach aoinne go mór léi nídh nách iongnadh. I gcionn roinnt blianta do fuair an bhean bhocht bás. Do bhí brón is buadhairt ar gach aoinne na diaidh agus níor b'iongnadh san.
    Nuair a fuair an bhean bás níorbh' fhéidir leis an dtighearna talmhan aire a thabairt don na leanbhaí agus do thóg a dhriofúr léi iad.
    AT0403: The Black and the White Bride