School: Baile Mhúirne (B.) (roll number 15346)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Donncha Ó Buachalla

1. Do bhí lánamha ann fadó, agus bhí aon mac amháin acu. Do mhaireadar go seascair ar feadh tamaill ach tháinig droch-bhreoidhteacht ar an máthair is fuair sí bás.
    Do chaith an t-athair is an mac a ndícheall a dhéanamh chun an obair a dhéanamh istig is amuich. Do bhí ana ghrádh acu d'á cheile ní nách iongnadh.
    Aon lá amháin dubhairt an t-athair leis an mac ná féadfaidís maireachtaint mar sin a thuille go gcaithfeadh an mac pósadh agus arsa'n sean-duine. "Táim chun an méid atá istig is amuich agam a thabhairt duit". Ba ró ghearr go dtáinig lá an chleamhnais agus do tháinig na cleamhnaistí go dtí an tig.
    Bhí an méid sin urraim ag an t-athair don mac nár choimeád sé aon phioc aige féin. Do phósadar ar aon chuma agus ní rabhadar abhfad pósta nuair a thug an sean -