Scoil: Clochar na Trócaire, Roscomáin

Roscommon, Co. Roscommon
An tSr. M. Fionnbharra

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ramhartuigheadh na fataí agus do mheathadar i gcarnáin. Thosuigheadar ag dubhadh ach mar sin féin lean na daoine 'gá n-ithe.
    Tháinig an donas chomh mór sin orra nach raibheadar feileamhnach le n-ithe. Annsan thosuigh na daoine ag fághail bháis le h-ocras ar thaobh na mbóthar agus ins na páirceannaibh. Do cuireadh as seilbh mórán mar ní raibheadar in-ann a gcuid cios a íoc agus fuaireadar bás ar thaobh na mbóthar. D'ith na daoine bochta féar agus gach rud a bhfuaireadar greim air.
    Do leanadar na céacta ins na páirceanna agus d'itheadar na préamhacha (?) a d'fhágadh. Ní raibh carbaidh na marbh no conair agus bhí fir le feiceál ag tabhairt a gcéile chun uaigh ar brat déanta as slata, agus na fir féin ag tuitim le laigeacht agus ocras. D'oibrigh mórán de's na fearaibh go cruaidh