Scoil: Athy (St. Michael's Convent) (uimhir rolla 6209)

Athy, Co. Kildare
An tSr. Miceál Ní Leidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bportach sin ar a raibh mé ag cuir sios.
    Sa mbliadhain 1898 do fuair "Seán Hyland" cláir dara síos ins an mhóin agus é ag obair lá. Rinneadh géar sgrudú orta agus taréis sin deirtear gur sean easán(?) d'admhuid a bhí ann. Bhí bacaí reamhar sios ins an mhóin mar tacha do na cláir úd - díreach mar atá an clár le feiceal san bpictuir seo tíos. Bhí na bataí seo timcheall 6' ó'na chéile. Dair agus giúse an cinéal d'admuid a bhí ionta agus bíodar úr go maith direach mar bhíodar an céad lá a cuiread ar bun iad. Tugadh fa dheara go raibh pollanna timceall 4" cearnuighthe agus iad (?) 6' no 8' o'na chéile ins gach cláir. Ní raibh rud ar bith ionnta agus is deachar a rádh an cúis a bhí leo. Dubhairt Seán Hyland go bhfeaca sé cláir díreac cosamhail leis na cinn úd irith na bliadanta agus é ag obair san ait sin agus is minic a bhain sé usaid asta. Dubhairt freisin go rabhadar go léir ina
    AT0782: Midas and the Ass's Ears
    Madge Mc Cauley