School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghda

1. Bhí fear dar bainm Sean O Flatharta na comnaidhe i mbaile honeen (ag) Aon oidce amain bhí sé ag teacht ó Clocan agus é ar leathmheisge.
    Bhí sé deanac san oidce agus cé go raibh se ar leath meisge bhí scanradh air toisg é beith com déanach san. Cuaidh sé isteach i dtig Padruig O Flatharta a bhí na comnaide i lioscearna. Ní raibh aon gaol aca le na ceile.
    Ní ragaid Seán abhaile gan Phadruig dul in aonfeacht leis tamall don slige. Oidce breagh gealuighe a bhi ann agus dimthigheadar leo siar go páirceanna aca i mbaile honeen. D’iompaigh Padruig abaile annsan Nuair a bhí ag teact an bóthar aniar chonaic sé an bean ar taobh an bóthar.
    Ionntaigh se don taobh eile agus ionntaigh an bean leis. Bhiodar ag imeact mar sin agus an bean ag tasbaint na fiacal do. Sé an rud a cuir an scannrad ar fad air ná gur aitn sé an bean.
    Bhí sé ag imeacht leis gur srois sé bearna ar taobh an bóthair. D’iompaihgh sé
    Muiris O Conba