Scoil: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá abha mór ag rith tríd an bhaile. Is é an abhainn Clair an t-ainm atá air. Eirigheann sé i Béal Athá Theamhnais agus teigheann sé isteach sa bhfairrge i gcuan na Gaillimhe. Oibrightí an muilinn i mbaile leis an abainn.
    Tá sean cill i Cill Cluainigh freisin agus is ón gcill san a fuair an baile a ainm. Tá doras ins an gcill san agus tá sé ar cheann des na doraisí is deise a chonnaiceas (?) ariamh. Tá sé déánta as clochaí. Tá staighrí ann freisin. Tá sean seipéal i Cill Cluainin freisin agus tá cloch an uisge cosruighthe le feiceál ann fós agus tá doras deas ar an seipeál freisin.
    Tá cnoc mór ins an pharaistí freisin. Cnoc an Fhathaigh a tugtar ar an gcnoc san agus deirtear gur caith fathach cloch on cnoc san go Cnoc Muaidh, agus is as san a fuair an cnoc a ainm.
    Fuair mé an tuairisg seo ó m'athair
    Seán Ó Neill, Iomra Claidhe, Baile a' Mhuilinn