School: Rathún (Clochar) (roll number 1013)

Rahoon, Co. Galway
Seán Mac Suibhne

1. (no title)

Bhí fear ann fadó agus bhí ceathair mach aige, bhí siadh tuirseach sa mbaile agus chuaidh as ceathair acú amach ar thoir oibhre.

Nóra Ní Droighneáin, (aois 12 bl.) Caisleán Nua, Gaillimh. Rang 8
    Fuaireas an sgéal seo ó mo mháthair, fuair sí é ó na sean daoine san áit ar rugadh í – An Spidéal
    Bhí fear an fadó agus bhí ceathair mac aige, bhí siad tuirseach sa mbaile agus chuaidh an ceathar acu amach ar tóir oibre. Nuair a tháinig siad ag an chros bhóthar chuaidh an ceathair acu slighe amháin. Casadh fear ar an mac is sine, d’iarr sé air cá raibh sé ag dhul, dubhairt sé go raibh sé ag tóireacht oibre agus dubhairt an fear go raibh sé ar thóir buachaill-aimsire. Dubhairt an fear nach raibh aon rud sa domhain aige ach telescope agus go bhféachadh sé gach rud sa domhain tríd. Casaidh fear ar an dara mac, d’iarrfaidh sé air an raibh fhios aige cá gheobhaidh sé buachaill aimsire, agus go dtuibhfadh sé fáinne dó a ghóidaige gach rud sa domhain.
    Casaidh fear ar an triomhadh mhac agus dubhairt sé an rud ceadhna leis dubhairt sé go dtuibhfach sé gunna dhó a mhairbheach rud a sochruighthe sé air. Casaidh fear ar an mac is óige dubhairt sé an rud ceadhna leis, dubhairt sé go dtuibhfadh sé snamaidh dhó a dfuasaighe rud ar bith. Lá agus bliadhain tháinig siad le chéile araís ag an cross bóthair. Dubhairt an mac is sine leis an dara mac táimidh ar ais arís comh bocht leis an lá ar fhágamar an baile. Is beag fáilte a bheas ag an athair ruainn tá mé mar thú ar an dara mac, Tá mise comh dona leat air an triomhadh mac, dubhairt an mac is óige an rud ceadhna.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Nóra Ní Droighneáin