School: Rathún (Clochar) (roll number 1013)

Rahoon, Co. Galway
Seán Mac Suibhne

1. (no title) (continued)

Bhí fear ann fadó agus bhí ceathair mach aige, bhí siadh tuirseach sa mbaile agus chuaidh as ceathair acú amach ar thoir oibhre.

(continued from previous page)
    Chonnaic an t-atháir iadh ag teacht agus cuir sé fáilte roímh. Chuir sé síos tae agus cuir sé aráin ar an mbórdh agus tug sé béataighe dóibh. Diarrfaidh an t-atháir ar an mach is síne ceann caoi ar déin sé, fuair mé telescope agus nuair a breathnuigheann tríd féicheann gach rud sá domháin mág a leóir air-sa an t-áthair.
    Dubhairt sé an rudh ceadhná leis an dara mach fuair míse fáinne a goidhaighe gach rudh sa domhain mag a léoir ar an t-áthair. D'iarr sé ar an tríomadh mach, fuair míse gunna a mhairbeath rudh ar bith sochruigheán air. "Maith go leor", arsan t-áthair. D'iarr sé ar an mach is óighe. Fuair míse snámhaidh a dfuasaidhe gach rudh. Mág a leóir ar an t-átair.
    Breathnuigh san gcrann sin thiar a deir sé leis an mac is síne agus feach an bhfuil aon neadh ann. Tá ar seiseamh agus luandhal na luighe inntí agus cuigh uibh faoí. Éirigh déir sé leis an fear a fuair an fáinne agus goidh iadh sin agus na cóir an t-éan. Goid sé iadh. Tugh sé ag an t-átair iadh sochruigh ar ceithre cóirnéal d'én bordh iadh. Éirigh déir sé léis an tríomhadh mach agus deín dá leith dóibh rinne sé é. Éirigh déir sé leis an mach is óighe fuáigh iadh sin mar a bhí siadh ceadhna. Imtigh deir sé leis an dara mach agus fáigh san áit ceadhna arís iadh agus ná cóir an t-éan. Rinne sé sin. By dead ar seiseamh tá an ceirdh agaibh. D'fan sin go dtí maidhean iár na amaireach nuair a cuaidh an t-átair amach connaich sé an rí ag teacht agus bhí caoch aige agus dá apaill fuití.Tá rudh éigin suas ar seisemh. Cuir sé suas a láimh agus stadh sé an rí. An bfuil triobloide ar bit ort ar seiseamh.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Nóra Ní Droighneáin