Scoil: Coill Maolacáin (uimhir rolla 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé". Thosuigh an bheirt acu ag troid agus bhí an cailleach ag fághail an ceann is fearr air. "Conghnamh mada" ar seisean.
    "Conghnamh ribe" a deir sí. Agus bhí na trí madai marbh, agus mharbhuigh sí é féin. Rinne sí ceithre clocha ghlasa dhóibh. Nuair a d'eirigh Sáirgint agus Seán dubhairt siad "Nach fadá go bhfuil gárda ar fághail", acht bhí sé an oidhche agus níor thainich sé. Chuaidh an bheirt a chodhladh agus níor chodladh síad néal acht ag cuimhneadh ar an driathár éile, go maidin.
    D'éirigh Sáirgint maidin lá na bhárach agus sheas sé ins an doras. Agus chonnaich sé girrfhidhe sa gcruaich cóirce. Do lean sé agus a mhada é, isteach sa teach beag céadhna. D'éirigh sean bhean chuige. Thosuigh an bheirt ag troid.
    "Conghnamh mhada" ars an fear.
    "Conghnamh ribe" ar sise. Agus mharbhuigh é féin agus a trí mhada. Rinne sí ceithre clocha ghlasa dhoibh agus leag sí amach leis na ceithre clocha eile iad.
    Maidin i mbárach d'éirigh Seán, agus sheas sé ins an doras. Chonnaic sé an girrfidhe céadhna sa grcuaich coirce.
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers
    Máire Ní Stancháird