School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. An Gaduidhe Dubh
    Bhí fear ann fadó agus bhí mach aige. Thug sé fóghluim mhaith do'n mhac chómh maith agus b'fhéidir leis a thabhairt dhó. Nuair a bhí an mac ina fhear le dhul i bpost ar bith bha mhian leis an athair a fhághail dhó. Dubhairt sé leis go mb'fhearr dhó dhul le ceird agus pébí rud a chaillfeadh sé fhéin leis nó pébí céird ab'fhearr leis a dhul lei go raibh sé sásta oiread eile a chailleadh leis agus go mbeadh sé ina thógha fir ceirde.
    Dubhairt an mac leis nár mhiste leis dhul le céird ach nach ngabhfadh sé le aon chéird go bráthach ach le gaduidheacht. Nuair dubhairt sé an chainnt sin leis an athair ní raibh sé sásta cor ar bith. Bheadh an t-athair sásta pébí eile céird a ngabhfadh sé léithe ach le gaduidheacht. Dubhairt an mac go raibh máighistir maith le bheith aige a mhúinfheadh dho 'chuile
    AT1525: The Master Thief
    Bríghid Ní Thnúthail