School: Leitirmucadha (roll number 13951)

Leitir Mucú, Co. Galway
Nioclás Ó Confhaola

naoí naonbhur agus naoí gcéad cruinnighthe aige.
    Nuair a bhíodar ag teacht bhí an sneachta dhá gcaochadh An chéad sgoláire a bhreathnuigh amach nuair a chonnaic sé na naoí naonbhur agus naoí gcéad thuit sé i lagar. "Cé'n fáth do lagar" adeir an máighistir. "Dhá bhfeicfeá-sa an t-iongantas a chonnaic mise" adeir an sgoláire "thuitfeá fhéin i lagar."
    Dfosgail an máighistir é fhéin an doras agus nuair a chonnaic sé an t-arm bhíos aige cé bhí ann. "Eirigh suas" adeir sé leis an sgoláire "agus coinnigh cainnt leó go réidhtighidh mé an teach. "Is deas mar thóig tú mise in mo leadóg o'n luaith go dtí an teallach" ars an sgoláire. "Ní am cainnte é acht gabh amach" adeir an máighistir. Amach léithe agus dimthigh na filí ó'n Ríogh ar fhaitchíos go gcuirfheadh sí aon chruadh-cheist ortha.
    "Gabh buadh agus biseach a Rí" ar sise "ní bheidh cothúghadh gé glas ag m'athair go bráthach ar an bfeilm agat fhéin agus ag do cuid láithreachaibh. Dheamhan lá ná oidhche a chaithfheas sibh annseo nach gcaithfhidh sibh íoc air" "Cé mhéad atá tú ag iarraidh" adeir an Rí. "Lán d'oirne d'or ó gach duine agaibh" ars an ingean bheag. Roinn an té a raibh sé aige leis an té nach raibh agus thug 'chaon dhuine aca lán a glaice d'ór dí.
    "Tá mé ag dul ag pósadh" adeir sí leis an
    AT0921: The King and the Peasant's Son