School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. (continued from previous page)
    ar tearsaigh. Bíonn rinnce agus ceoil agus pléaraca ar feadh na h-oidhche. Lastar suip ar an mbealach doibh. Bhíodh capaill da dtarraingt abhaile fadó agus bíod síad ag rithe agus tabhairt dubhsláin a céile. Cuireadh an buachaill óg duine ag iarraidh an cailín agus bhíod buidéal uisge beatha aige. Geobhad sé spré léithi agus budóg an laoigh faoi ceann bliadhna. Chaitheadh lanamáin pósta an lanamhain nua pósta a thabhairt abhaile i (jaunting car). Chaitheadh triuir no cuigear no seachtar ban pósta i beith ag an mbainis ní bhead cead ag beirt no ceathrar no seisear i bhead ann. Sé athair an fhir oig a geobad an spre agus ní bhead sé sásta muna geogfad sé soverigns. Ní bhead an lanamháin óg athmhail muna mbristí rud eicín oidhche na bainse.
    Ní bheadh síad athmhail da dtigead síad ar socraid an céad dul amach agus ní rachadh síad ag an Aifrinn an céad Domhnach tar éis a bpósadh. [Ní] Ní bhead sé adamhail capall bán i beith gá tarraingt abhaile. Bhíod eirigh amach acú an Domnach thar gcionn agus theigead na cairde ar fad ar cuairt cuca cé is smite don máthair.
      1. poetry
    Eilís Ní Fhlionn