School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. Paidreacha. 28.3.38
    Paidir an tabaic -
    Seacht lá roilig Paidig agus brat Brígde don tabac Naomhtha a dfhás aníos trí uaigh mo Críosta. Nar ba leactaigh gráinne gainmhe sa cráigh na ribe féir ag fas ná sileadh phinn sa bhfairrge na beannachtaighe Dilís Dé lé h-anam na marbh is lé h-ainmí marbh Purgadóir.
    Paidir an [s?]níosáin -
    Míle beannacht de beannachtaighe Dé roimh t-anam agus gach ainm atá ag fullaingt Purdaróir ar mhuir agus ar tír. Gach anam nach bhfuil aon duine acú féin cun guidhe ortha. Má tá fuighil faoistín ná Dearmad Aifrinn ná coimhleonadh breiteamhnas aitrighe. Lagduig ar a bpionta meadú ar a nglóire. Lucht dí-creideamh an domhain impó ar an stáid ceart cun Glóire Dé agus leas an anama. Suaimhneas siorraidhe na bhFlaitheas go bfagad anam an Purgadóir.
    Paidir na sgaball -
    Go mbeannuigh a Dia dhíbh lucht na sgaball na leigídh faillige in bhur gcáis. Is mairg aríamh a bhí gan carad is é in a luighe ar leabaidh an bháis. Peacach bocht gan cíall mé na dean bréag lé Muire na h-ith feoil De Ceadaoin
    Eilís Ní Fhlionn
    Mártín Ó Duggán