Crumlin, Co. Galway
Cáit Ní Óbáin

1. Scéal:
    Bhí bean i Lackagh, Turloch Mór, Baile Átha Riogh uair amháin agus b'é an t-ainm abhí uirthe Máire Cullan. Bandraoi (witch) abhí innte agus dá ndunfá an doras in a h-aghaidh bheadh sí indon teacht isteach i bpoll na h-eocrach.
    Bhí an t-athair Mc Gough in a shagart parróiste i Lackagh an uair sin. D'eirigh a bhó tinn agus níorbh fhéidir le n-a raibh i Lackagh i a árdú.
    Cuir siad fios ar Mháire Cullan agus tháinig sí le féachaint uirthe agus dubhairt sí le n-a raibh thart timcheall a choimeád amach uaithe. agus dubhairt sí leis an sagart dul abhaile chomh tapaidh is abhí in a chosaibh agus gan féachaint siar acht an oiread. Nuair abhí sé in aice an tighe d'fhéach
    Máire Nic Aoda
    Laragh More, Co. Galway