Crumlin, Co. Galway
Cáit Ní Óbáin

1. Scéal
    Bhí triúr driotháir fadó i gCo. na Gaillimhe. Cuireadh an driothár do b'óige chuig an margadh le cárr cruithneachtan. Nuair abhí se ag teacht abhaile um thrathnóna, sheas an capall ag doras tighe ósta. Chuaidh an fear isteach ag lasadh a phíopa. Bhí beirt istigh annsin ag imirt cártaí. Chuaidh Domhnall ag imirt cártaí agus bhain siad de luach an cháirr cruithneachtan.
    Chuaidh sé abhaile agus d'innis sé an sgéal dá chuid driotháir. Lá'r na mhárach chuireadar chuig an margadh aríst é, le cárr cruithneachtan agus dubhairt siad "Muna dtugaidh tú an t-airgead annseo againne ná tar thú féin."
    D'imthigh leis agus dhíol sé an cárr cruithneachtan Ar theacht abhaile dhó sheas an capall arís. Chuaidh sé isteach ag imirt cártaí agus bhain siad de a raibh aige. "Cuirfidh mé mo cárr is mo chapall in
    Nóra De Búrca
    Seán Ó Búrca