School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

san áit céadhna aris tré portaigh gan brógh ná stóca.
    Dógadh teach órtha shoir i Srath Sálach san mbliadhain 1922 agus bhí bean istigh sa teach chaiteadhar amach tridh an bfuinneóigh í.
    An Flower mór sin bháid abhí i Maghruis , bíodh sé ag an ministir ag dul o Chloch na Róin go dtí Maghrus agus báitheadh an bád. An fear a bíodh ag gabhál an bháid léim sé amach as an mbád agus chonnaich daoine éile iadh agus chuadar amach ina gcoine le bád eile agus shábháil siad iad.
    Bhí bádhai i Gcloigeann, agus bhí go leor fir amuigh ionnta, tháinigh stoirm agus chuaidh na báid go léir sios aith ceann amháin bhí buidhéal uisghe coisrichthe ag an bhfear seo agus chaith sé ar na bádaibh, tháinigh aon bád amháin éile suas agus chaith sé an buidéilín uilg air agus dhfán sé suas annsin.
    Óidhche na stoirme móire briseadh go leor bháidh. Bhí bhád ag Padhraig Johnny agus ní raibh