School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Pádhraic Ó Corcoráin

1. Bhí beirt fhear ins an gceanntar seo. Bhiodh siad ag dul i bfadh ó Bhaile go haontaighe. An lá seo chuaidh siad go aonach Tuloch Mhóir. Bhí siad ag teacht abhaile agus bhí an iomarca ólta acu. Bhí a gcinn ag [?] amach thar an chairt. Thuit siad ina gchodhladh. Chaill ceann acu a hata. Dhuisigh sé agus fuair sé amach go raibh a hata imthighthe. Thóg sé hata an fhir eile agus dhuisigh sé é. Dhubhairt sé, "Tá do hata imthighthe". Deirigh an fhear agus chuaidh sé arais. Fuair sé an hata agus nuair a tháinic sé arais dhubhairt an fear eile "Is cosamhail le mo hata é sin."
    Padraic Ó Corcoráin
    Addergoole More, Co. Galway