School: Scoil na mBráthar, Baile ‘n Ródhba

Ballinrobe, Co. Mayo
M. A. Ó Mathghamhna

An Gadaí

An Gadaidhe
Deir an gadaidhe le na mhac agus iad ag ithe a bricfeasta a dul ag an margadh agus feáchaint raibh fear ann a raibh airgead aige. Thug sé fé deara fear ag chur luach muice na bhrascóta i bpóca a bhí le na craiceann.
Thóg mac miosúr an choía a bhí ar a druim agus bhí sé scirú. Chuaidh sé abhaile ag a sean-gadaidhe agus d'innis sé an scéal dó.D'éirigh an tsean-gadaí suas an mbord agus breathnaigh sé suas agus anall agus thug sé faoi deara é. Dubhairt sé leis féin go mba an fear é. D'imir se cleas ar an bhfear seo.
Chuaidh sé tharais an fear amach faoi slat. Do chaith sé sparán ar an mbóthair, connaith an tsean-fhear ar sparán ar an mbáiain. Thóg sé é. Dubhairt sé leis féin go gcuirfidh sé an tairgead síos ann.
Coinigh an gadaidhe airmeas air. Nuair a connaic sé an tsean-fear cur an tairgead síos sa bporsa. Ansin chuaidh an gadaidhe agus dubhnirt sé gur chaill sé an porsa, "Tabhair dom an porsa, chonaic mé iú ghá thógáil. Tá an airgead seo seo airgead síos sa bporsa".
“Thóg mé an porsa ach ní raibh aon airgead ann. Deárfaidh mé duit an porsa.” “Ní thógfaidh mé é go bhfuighidh mé an tairgead agus an porsa”. Cuadar ar crossc-cainnt ar a chéile. Tháinc beirt póilín agus siad an scéil dóbhsa. Thug an beirt seo ag an uaisgeís agus d’innis sé an sgéil ag an uaisgeís. Dubhairt an sean-fear gur thóg sé an porsa ón mbóthair ach ní raibh aon airgead ann. Dubhairt an gadaidhe gurab é an porsa agus go raibh an méid seo airgead ann. Dubhairt an uaisgeís go gcaithid sé an airgiead a tabhairt leis an gadaidhe “Ó” dubhairt an seanfear “á luach na muice ag um teacht uaim”.

Paitín Ó Cadhain
unknown