School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí fear am amháin i n-Ara Thire darbh ainm Proinnseas Ó Fríghil. Lá amháin gaoithe chuaid sé amach a chur ancoire ar a bhád. Nuair a bhí sé amuigh d'éirigh an ghaoth nios measa agus togadh é féin is a bhád amach go bun na spéire agus ní bhfacaidh an nduine beo é na dhiaidh.
    Fa thuairim coigchíos na dhiaidh sin bhí fear as an chomharsan darbh ainm Domhnall Ó Siaidhail ag subhal in dhiaidh na h-oidhche agus casadh fear air. Smaoitigh Domhnall go rabh se cosamhail le Proinnseas agus dubhairt Domhnall "An tú Proinnseas. Thoisigh an bheirt acú chainnt annsin. Shil Domhnall gur Proinnseas a bhí ann ceart go leor agus gur casadh long air an lá sin a caillead é agus go dearn sí tárthal air. Ach chan é a bhí ann ar chor ar bith ach a thaidhbhse.
    Cionnus gur labhair Domhnall leis an
    Maighréad Ní Fhríghil