School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. Seamus an Cruit
    Bhí fear ann fad o shoin darbh ainm Séamus agus bhí cruit air. Lá amháin bhí seamus ag teacht na baile le cliabh monad ó an phurtach. Shuidh sé síos le taobh binne le na sgríosta a deanamh. Ní rabh sé a bhfad in na shuidhe gur culaidh sé an ceól a bá binne do chulaidh sé ariam. Seo an mheidh do’n t-aramain a bí Seamus ábalta a rad Dia Luain, Dia Mairt, Dia Ceadaone. Thoisig seisean ag ceol fosta le sin fhéin chonnaic sé sgaifte dó daoine beaga ag tarraingte air diarr siad air a teacht leobhtha go dtí a gCaislean féin. Shiubal Séamus leobhtha agus a croidhe ag gabhail amach ar a beal le eagla. Chuaid sé isteach ins a Caislean agus tug na daoine béaga seo fad leis an rí é. Díarr an rí air na cupla focal do’n t-aramain a radh a bí aige dubhairt Seamús “Dia Luain, Dia Mairt, Dia Ceadaoine”. Acht sin a raibh aige dó.
    AT0503: The Gifts of the Little People
    Róis A. Ní Dhómhnaill